Main menu
Η Κύπρος είναι το τρίτο σε μέγεθος νησί της Μεσογείου, μετά τη Σικελία και τη Σαρδηνία και έχει έκταση 9251 τετραγωνικά χιλιόμετρα. Βρίσκεται στο βορειοανατολικό άκρο της μεσογειακής λεκάνης και έχει βόρειο γεωγραφικό πλάτος 34° 33' έως 35° 41' και ανατολικό γεωγραφικό μήκος 32° 17' έως 34° 35'. Το μέγιστο μήκος της (ανατολικά -
Δύο οροσειρές δεσπόζουν στο νησί, διασχίζοντάς το παράλληλα, με κατεύθυνση από δυτικά προς ανατολικά. Πρόκειται για την οροσειρά του Πενταδάκτυλου στο βόρειο και την οροσειρά του Τροόδους στο κεντρικό προς νότιο τμήμα της Κύπρου. Οι δύο αυτές οροσειρές χωρίζονται από την κεντρική πεδιάδα της Μεσαορίας.
Η οροσειρά του Πενταδάκτυλου εκτείνεται κατά μήκος της βόρειας παράλιας ζώνης, αποκόπτοντας έτσι την ενδοχώρα από τη θάλασσα. Καλύπτει έκταση μήκους 80 περίπου Km και έχει μέσο πλάτος 5 Km. Αποτελείται από μια σειρά ασβεστολιθικών βουνοκορφών με υψόμετρο που κυμαίνεται από 700 έως 1024 m. Γεωλογικά θεωρείται το νοτιότερο κομμάτι της Αλπικής οροσειράς, που εκτείνεται από τα Πυρηναία όρη στα δυτικά, μέχρι τα Ιμαλάια στα ανατολικά.
Στο κεντρικό προς νότιο μέρος της Κύπρου κυριαρχεί η οροσειρά του Τροόδους που καλύπτει συνολικά έκταση 3200 Km2 και περιλαμβάνει μια σειρά από κορυφές, αρκετές από τις οποίες ξεπερνούν τα 1300 m. Η οροσειρά του Τροόδους αποτελείται αποκλειστικά από πετρώματα του ομώνυμου οφιολιθικού συμπλέγματος. Το Τρόοδος αποτελεί το πιο καλά ανεπτυγμένο και μελετημένο οφιολιθικό σύμπλεγμα στον κόσμο.
Ανάμεσα στους δύο ορεινούς όγκους της Κύπρου βρίσκεται η πεδιάδα της Μεσαορίας που εκτείνεται από τον κόλπο της Μόρφου μέχρι τον κόλπο της Αμμοχώστου, καλύπτοντας απόσταση 88 περίπου Km. Το μεγαλύτερο μέρος της Μεσαορίας βρίσκεται σε υψόμετρο χαμηλότερο των 150 m. Η περιοχή παρέμεινε κάτω από την επιφάνεια της θάλασσας ακόμη και μετά τη διαφορική ανύψωση του Τροόδους και του Πενταδάκτυλου, μέχρι το πολύ πρόσφατο γεωλογικό παρελθόν. Αυτό άλλωστε υποδεικνύεται και από την παρουσία στην περιοχή πλήθους απολιθωμένων θαλάσσιων οστράκων ηλικίας 10 έως 100 χιλιάδων χρόνων.
Η παράλια ζώνη της Κύπρου αποτελείται συνήθως από ομαλές ακτές ενώ είναι σπάνιες οι περιπτώσεις όπου βουνά καταλήγουν απότομα στη θάλασσα. Αρκετές από τις ακτές του νησιού είναι πετρώδεις -
Το κλίμα της Κύπρου περιγράφεται γενικά ως ξηρό Μεσογειακό και χαρακτηρίζεται από σχετικά βραχύ, ήπιο και υγρό χειμώνα που ακολουθείται από ένα μακρύ, θερμό και ξηρό καλοκαίρι. Η μέση ετήσια βροχόπτωση σε όλο το νησί είναι περίπου 480 mm και κυμαίνεται από 300 mm στην κεντρική πεδιάδα έως τα 1100 mm στην κορυφή του Τροόδους. Όσον αφορά στη θερμοκρασία, το καλοκαίρι και ιδιαίτερα τον Ιούλιο και τον Αύγουστο είναι υψηλή και οι μέσες ημερήσιες θερμοκρασίες κυμαίνονται μεταξύ 29 °C στην πεδιάδα της Μεσαορίας και 22 °C στις υψηλότερες κορυφές του Τροόδους. Οι αντίστοιχες θερμοκρασίες το χειμώνα (κατά τον Ιανουάριο) είναι 10 και 3 °C. Χιόνια πέφτουν κάθε χρόνο στα υψηλότερα σημεία του Τροόδους (πάνω από 1000 m), κυρίως κατά την περίοδο Δεκεμβρίου -
Το ποικιλόμορφο γεωμορφολογικό ανάγλυφο της Κύπρου και οι έντονες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία και τη βροχόπτωση από περιοχή σε περιοχή, είχαν ως αποτέλεσμα τη δημιουργία πλήθους διαφορετικών ενδιαιτημάτων. Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με τη θέση της Κύπρου στο σταυροδρόμι τριών ηπείρων που την καθιστά μεταναστευτικό κέντρο, αλλά και τη μακρά ιστορία του νησιού, είχε ως αποτέλεσμα τη διαμόρφωση μιας πλούσιας και μοναδικής βιολογικής ποικιλότητας, η οποία συγκρίνεται με τις πιο πλούσιες, από άποψη βιοποικιλότητας, περιοχές της Ευρώπης.