Πανίδα - Εικονικό Μουσείο Βιοποικιλότητας της Κύπρου

Search
Go to content

Main menu

Πανίδα

 
 


Η Κύπρος χαρακτηρίζεται από την πλούσια πανίδα
της, η οποία περιλαμβάνει μεταξύ άλλων, 35 είδη θηλαστικών, 380 είδη πουλιών, 22 είδη ερπετών, 3 είδη αμφιβίων, 200 είδη ψαριών και περισσότερα από 5000 είδη εντόμων.

Τα 35 είδη θηλαστικών που καταγράφηκαν στην Κύπρο, περιλαμβάνουν 19 είδη νυχτερίδων, 1
1 είδη χερσαίων θηλαστικών, 4 είδη δελφινιών και 1 είδος φώκιας. Το μεγαλύτερο από αυτά είναι το ενδημικό αγρινό (Ovis orientalis ophion) [είδος άγριου προβάτου].

Η Κύπρος βρίσκεται σε έναν από τους οκτώ κύριους διαδρόμους μετανάστευσης των πουλιών από Ευρώπη προς Αφρική και αντίστροφα. Επίσης θεωρείται ότι διαθέτει πλούσια ορνιθοπανίδα και αποτελεί περιοχή σημαντική  για τα πουλιά στην Ευρώπη, με υψηλό ενδημισμό. Μέχρι σήμερα στην Κύπρο έχουν καταγραφεί 380 είδη πουλιών. Από αυτά, πέραν των 50 ειδών μπορούν να παρατηρηθούν καθ' όλη τη διάρκεια του έτους στο νησί.

Επίσης, στην Κύπρο ζουν 22 είδη ερπετών από τα οποία 8 είναι φίδια (1 ενδημικό είδος και 2 ενδημικά υποείδη), 11 είναι σαύρες και 3 χελώνες, 2 θαλάσσιες και 1 του γλυκού νερού. Τρία από τα είδη φιδιών που ζουν στην Κύπρο είναι δηλητηριώδη, αλλά μόνο ένα είναι επικίνδυνο για τον άνθρωπο (η Macrovipera lebetina - η γνωστή "φίνα"). Επίσης υπάρχουν 3 είδη αμφιβίων  (βάτραχοι).

Σύμφωνα με το Fauna Europaea, ο αριθμός των διαφορετικών εντόμων που απαντώνται στην Κύπρο είναι περίπου 5000 taxa. Το Εικονικό Μουσείο Βιοποικιλότητας της Κύπορυ παρέχει πρόσβαση σε φωτογραφικό άλμπουμ 50 επιλεγμένων εντόμων. Μια από τις σημαντικότερες ομάδες εντόμων είναι οι πεταλούδες, οι οποίες ανήκουν στην τάξη Λεπιδόπτερα. Υπάρχουν 52 είδη στην Κύπρο, από τα οποία 9 είναι ενδημικά taxa πεταλούδων.

 
Back to content | Back to main menu